Blog

Mi legyen a klímával, ha nem vagyok otthon?

2024.06.07 13:48
Bakó Balázs
Mi legyen a klímával, ha nem vagyok otthon?

 Igen, ez egy jó kérdés és többféle szempontból is meglehet vizsgálni ezt a kérdést.

 Az első szempont, hogy hőérzet szempontjából hogyan akarjuk érezni magunkat, amikor visszatérünk az otthonunkba. A másik szempont pedig költséghatékonyságból vizsgálandó.

Vannak azonban aranyszabályok, amiket érdemes fontolóra venni:

  • Energiahatékonyabb, ha bekapcsolva tartja a klímaberendezést, de néhány fokkal magasabbra állítja, ha napközben távol van otthonától.
  • A teljes kikapcsolás nem feltétlenül takarít meg energiát, mivel az egységnek hosszabb ideig tart, hogy visszahűtse a felmelegedett házat.
  • Ha hazaér és nagyon alacsony hőmérsékletre állítja a klímát, az nem hűti le gyorsabban a házat, de növeli az energiaszámlát, ezért a legjobb, ha mérsékelt lehűtést választja.
  • Sok fogyasztó szeretne megtakarítani pénzt a rezsiköltségeken. A helyes klímahasználat csökkenti a járulékos villanyszámlát. A klímaberendezés állandó működtetése drága.

 

Ha elutazik otthonról egy napra vagy hétvégére…

 Ha csak egy napra indul el otthonról, energiahatékonyabb, ha bekapcsolva tartja a légkondicionálót, de néhány fokkal magasabbra kell fordítani, mint amennyit a kényelem érdekében beállíthatna, ha otthon lenne.

 

Ha hosszabb időre elmegy otthonról…

 Ha több, mint két napra elhagyja az otthonát, akkor lehetőség szerint a legjobb, ha kikapcsol mindent. A legtöbb energiát – és a számlát is megtakaríthatja – azzal, hogy kikapcsolja a klíma készüléket.

 Azt is javasoljuk, hogy húzza be a függönyöket, ha néhány óránál tovább van távol. Ez hatékonyan eltakarja a délutáni napsütést, így a klímaberendezésének nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy lehűtse a lakását. Azokon a területeken, ahol szélsőséges hőmérsékletek tapasztalhatók, ez óriási különbséget jelent.

 Végül pedig győződjön meg arról, hogy a nyílászárók csukva vannak-e, hogy a hideg levegő ne szökjön ki, és a meleg levegő ne tudjon beáramolni.

 Továbbá, ha nem tartózkodunk otthon, érdemes kihasználni azt a lehetőséget amelyet szinte már minden klímaberendezés tud, hogy wifi vezérléssel van ellátva. Így nagy távolságból is tudjuk vezérelni otthonunk kellemes légkörét.

 

Tanácsért forduljon hozzánk, szívesen segítünk!

e-mail: info@klimatrio.hu

Telefon: 06-72-512-240

Webáruház készítés
cetelem_hu