Blog

Miből áll egy szellőző rendszer és milyen funkciót látnak el az egyes részei?

2024.03.22 13:50
Bakó Balázs
Miből áll egy szellőző rendszer és milyen funkciót látnak el az egyes részei?

Ebben a cikkben a komfortos és egészséges életvitelhez szükséges szellőzési rendszerről fogok bepillantást nyújtani. Felfedezzük, hogyan működnek, milyen típusok léteznek, és hogy milyen előnyöket hozhatnak az otthonunkba vagy munkahelyünkre.

Ahhoz, hogy a házban a szellőzés funkcionális legyen, szükséges egy hatékony rendszer kialakítása és fenntartása. A kiépítést nemcsak a friss levegő beáramoltatása  indokolja, hanem jelentősége van a páratartalom szabályozásában és a levegő minőségének javításában is. Most megvizsgáljuk, hogy milyen alapelemekből áll egy tipikus élettér szellőzési rendszere és milyen funkciót látnak el.

 

Légbevezető rendszer: Ez a rendszer felelős a friss levegő beáramlásáért a házba. Túlnyomórészt kintről szívja be a levegőt és szűrőkön keresztül tisztítja meg. Fontos, hogy megfelelően legyen tervezve és kiépítve, hogy minimális legyen a kintről beáramló szennyeződések mértéke.

 

Levegőelvezető rendszer: Ez a rendszer felelős a használt, szennyezett levegő eltávolításáért a lakóterekből. Nagyrészt a fürdőszobákban, WC-kben és a konyhában találhatóak meg, ahol jóval magasabb a páratartalom és a szennyező anyagok is kiemelkedőek a többi lakórészhez viszonyítva. Ezek a rendszerek kivezetik a levegőt a külső légtérbe.

 

Hővisszanyerős szellőző berendezés: Ez egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi a szellőztetés során elvesztett hő visszanyerését. Amikor a használt levegőt elvezetik a házból a hővisszanyerős berendezés segítségével, a hőt vissza lehet nyerni és felhasználni a befújt friss levegő melegítésére. Ez egy energiatakarékos megoldás amely segít a fűtési költségek csökkentésében.

 

Szabályozó és vezérlő rendszer:  Ez felelős a működésért, irányításért és felügyeletért. Ide tartoznak még a termosztátok, amelyek szabályozzák a légáramlást és a hőmérsékletet, valamint az időzítők és érzékelők amelyek automatikusan vezérelik a szellőzést a váltakozó körülményekhez igazodva.

 

Szűrők és tisztító berendezések: Ezek az elemek felelnek a levegő tisztaságáért és szűréséért a beáramló és elvezetett levegőben. A szűrők eltávolítják a port, polleneket és egyéb szennyeződéseket, így javítva a beltéri levegő minőségét és csökkentve az allergének koncentrációját.

 

 

Webáruház készítés
cetelem_hu