Blog

Milyen szellőztetési fajtákat különböztetünk meg, mi a jelentőségük?

2024.03.14 14:52
Bakó Balázs
Milyen szellőztetési fajtákat különböztetünk meg, mi a jelentőségük?

A jól megtervezett szellőztetés érdekében fontos megérteni a különböző szellőztetési rendszerek működését és előnyeit. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a leggyakrabban használt rendszerek közül.

Ha házat akarunk építeni, akkor egy stabil alappal kezdjük.

Ha mindig friss levegőt szeretnénk otthonunkban, akkor egy jól szellőző rendszert építettünk ki.

Ahogyan az új épületek építését úgy a szellőztetést is az Építési szabályzat szabályozza.

Napjainkban a legtöbb ház energiahatékonyság miatt szigetelve van. Így a természetes szellőzéstől el vannak zárva.

Ilyenkor érdemes egy gépi szellőztetési megoldást beépíteni amely folyamatos oxigénellátást biztosít. Ez a gépesített vezérelt megoldás rendkívül hatékony, mivel ma már intelligens technológiát is tartalmaz. Képes lehet felismerni az időjárási változásokat, a tűzriasztásokat, így ezeknek a függvényében  vezérli a rendszert.

 

  • megakadályozhatja a túlzott páratartalom felhalmozódását (ami páralecsapódáshoz, penészedéshez vezethet, és ennek következtében egészségügyi problémákhoz vezethet)
  • oxigént biztosíthat a fatűzelésű kályhákhoz
  • eltávolíthatja a főzés során keletkezett kellemetlen szagokat
  • bizonyos esetekben segíthet eltávolítani az allergéneket és egyéb irritáló anyagokat, mint például a dohányfüstöt

 

De milyen szellőzési fajtákat választhatunk a családi házunkhoz és miért jók ezek?

 

 

A természetes szellőzés az egyik legegyszerűbb és legősibb módja annak, hogy friss levegőt juttassunk az otthonunkba. Az ablakok és ajtók megnyitásával friss levegőt engedünk be, és a természetes légmozgás segítségével a szennyezett levegő távozik az épületből. Ez a fajta szellőzés ingyenes, de nem energiatakarékos, viszont segít a beltéri levegő minőségének javításában.

 

A mechanikus szellőzés olyan rendszer, amely segítségével a levegőt gépi úton cserélik ki az épületben. Ezek a rendszerek általában szellőzőventilátorokat használnak, amelyek segítségével levegőt szívhatunk be vagy juttathatunk ki az épületből. Ez a fajta szellőzés különösen hasznos olyan helyiségekben, ahol a természetes szellőzés nem elegendő, vagy ahol korlátozott a levegőáramlás.

A gépesített ventilátorokat általában a szellőző nyílásba vagy légcsatornába szerelik. A belső levegő elszívása a ventilátorokon keresztül szabályozott módon történik. A szabályzás igény szerint a klímaberendezéshez építhető ki.

 

 

A hővisszanyerős szellőztető rendszer olyan mechanikus szellőztetési megoldás, amely lehetővé teszi a hő visszanyerését a kifújt levegőből, és átadja azt a friss levegőnek. Ez a rendszer nemcsak segít fenntartani az optimális hőmérsékletet az épületben, hanem energiatakarékos is, mivel csökkenti a fűtési és hűtési költségeket.

 

Miért hasznosak ezek a szellőzési fajták a családi házban?

Friss levegő biztosítása: A megfelelő szellőzési rendszer segítségével minden helyiségbe friss levegő jut, ami javítja a beltéri levegő minőségét.

Egészségesebb környezet: A jó szellőzés csökkenti a levegőben lévő szennyeződéseket és allergéneket, ezáltal csökkenti az allergiás reakciók kockázatát és javítja az egészséget.

Energiahatékonyság: A hővisszanyerős szellőzési rendszerek energiatakarékosak, mivel optimalizálják a levegőáramlást és csökkentik a fűtési és hűtési költségeket.

Webáruház készítés
cetelem_hu