Blog

Mit jelent a szellőztetés és miért fontos?

2024.03.08 14:28
Bakó Balázs
Mit jelent a szellőztetés és miért fontos?

A megfelelő szellőztetés rendkívül fontos mind otthonainkban, mind az irodai környezetekben. A rosszul szellőző helyiségekben pangó levegő halmozódhat fel, ami kellemetlen szagokhoz vezethet. Emellett a szennyeződések és allergének, mint például a por, pollen és penészgombák is felhalmozódhatnak, ami negatív hatással lehet az egészségünkre. Ahhoz, hogy megfelelően szellőzzön a helyiség, a friss levegőnek be kell áramolnia, és a használt levegőnek ki kell áramolnia. Ez biztosítja a megfelelő légáramlást és a friss levegő cseréjét.

 2024-ben az energiahatékonyság miatt jól, hermetikusan záródó nyílászárókat építünk be. Ezért egyre fontosabbá válik a helyiségek szellőzése, szellőztetése. Miért fontos, hogy megfelelő legyen a szellőzés az otthonában?

 

A szellőztetés fontosságának előnyei

  • megakadályozhatja a túlzott páratartalom felhalmozódását (ami páralecsapódáshoz, penészedéshez vezethet, és ennek következtében egészségügyi problémákhoz vezethet)
  • oxigént biztosíthat a fatüzelésű kályhákhoz
  • eltávolíthatja a főzés során keletkezett kellemetlen szagokat
  • bizonyos esetekben segíthet eltávolítani az allergéneket és egyéb irritáló anyagokat, mint például a dohányfüstöt

 

 

Az otthoni levegő minőségét öt tényező befolyásolja:

 

  • Nedvesség – személyenként 300-700 gramm vízgőzt bocsátunk ki óránként
  • CO2 - 20 liter CO2-t termelünk óránként
  • Főzésből, gáz- és fatüzelésű kályhából származó részecskék
  • Illékony szerves vegyületek/koncentrációk építőanyagokból
  • Radioaktív gázok a földből

 Az első három tényezőt mi emberek befolyásoljuk. A friss levegő életfontosságú az egészség és a jó közérzet szempontjából. A friss levegő lélegzése nemcsak kellemes érzést nyújt, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. A tiszta és friss levegő belélegzése segít megelőzni a légszennyezés okozta betegségeket és allergiákat. Emellett a friss levegő segít csökkenteni a stresszt, javítja az alvás minőségét, növeli az ember energiaszintjét és az általános közérzetet.

 Otthonunkban a jó levegő fenntartásának legjobb módja az állandó légcsere egy szellőző rendszeren keresztül. Így friss levegő jut be az otthonunkba és a nedvesség és a szennyező anyagok eltűnnek.  Ez nagyon egyszerűen hangzik, viszont sok otthonban nagyon rossz a levegő minősége, mert nem megfelelő a szellőzési rendszer. Ennek különböző egészségügyi kockázatai is lehetnek. Ezért fontos, hogy gondoskodjunk otthonunk megfelelő szellőzéséről.

 

Összegezve

 Szellőztetéssel egy átmeneti változás történik a helyiségek levegő minőségében. Egy komplett megtervezett szellőző rendszer kiépítésével viszont folyamatos és irányítható légcserét és energiamegtakarítást biztosíthatunk az otthonunk és családunk részére.

A következő részben azt mutatjuk be, hogy milyen szellőztetési fajták közül választhat.

Webáruház készítés
cetelem_hu