Blog

Ventilátor vásárlási segédlet

2022.01.18 09:51
Wikipédia-Klímatrió Kft.
Ventilátor vásárlási segédlet

Napjainkban a konyhák, fürdőszobák, WC-k, mellékhelyiségek szellőztetése, párás levegőjének elszívása nagyon fontos szerepet játszanak. Sok esetben csak az elhasznált levegő elszívására fókuszál az ember, de az elszívott levegő pótlásának fontosságát már figyelmen kívül hagyja.
Nemcsak a sok kellemetlenséget okozó penész, zsíros gőzlecsapódások és az ablakok bepárásodása ellen kell „küzdenünk”, hanem az egészségünk megőrzése, a családunknak egészséges környezet megteremtése céljából is fontos a beltéri levegő mennyiségére és minőségére odafigyelnünk.

 

  A fali elszívó ventilátorok típusukat tekintve lehetnek axiál, illetve radiál típusúak. Mindkét készülék típusnál figyelnünk kell arra, hogy a falban szabványos légtechnikai cső legyen, amihez a ventilátort és a külső szellőző rácsot csatlakoztatjuk. Az axiális ventilátorok nagy légtömeget képesek megmozgatni alacsony nyomáson. Rövid csőszakaszon használjuk, ahol a cső hossza nem haladja meg az 1-1,5 métert. Az ennél hosszabb szakaszokra már radiális ventilátor ajánlott, ellenkező esetben a légszállítás hatásfoka már nem lesz megfelelő, és így fennáll annak a veszélye, hogy a szellőztetendő helyiségünk nem megfelelően lesz szellőztetve.
  

  A radiális ventilátorokat hosszabb csőszakaszon használjuk, és itt már az esetleges légcsatorna elágazások sem jelentenek gondot. Szintén nagy mennyiségű levegőt mozgatnak, de nagy nyomáson.
  A csőventilátort, mint ahogy azt a neve is elárulja, a falban futó légcsatornába építik be. Ezeket a ventilátorokat abban az esetben használjuk, ahol nincs elegendő hely az elszívó ventilátor beépítéséhez.
Az elszívó és szellőztető ventilátorok mellékhelyiségek, fürdőszobák elhasznált, párás levegőjének elszívására, szellőztetésére alkalmasak. Kivitel szerint lehetnek sikló- illetve golyós csapágyazással. Mennyezeti készülékként csak a golyóscsapágyas modelleket ajánljuk, ezek jellemzően hosszabb élettartamúak, de természetesen oldalfalra is szerelhetők. Ellenben a siklócsapágyas ventilátorok csak oldalfalra szerelhetők.


  Intelligens érzékelőkkel felszerelt ventilátorok segítséget nyújtanak a készülék kiválasztásában. Ennek köszönhetően a mellékhelyiségek hatékonyan és komfortosan szellőztethetők.
  A páraérzékelős ventilátorok érzékelik a helyiség páratartalmát, és a beállított érték fölé lépő páratartalom esetén automatikusan elindítják a szellőztetést.
  Az időzítő áramkör egy ideig még biztosítja a szellőzést a világítás lekapcsolása után is.

 

  A fűtetlen helyiségben (pl.: padláson) futó légcsatornákat a párakicsapódás ellen megfelelően szigetelnünk kell, akár kőzetgyapottal, üveggyapottal vagy csőhéjjal. Ellenkező esetben visszacsöpöghet a kondenzvíz, a fal felázhat és a ventilátor meghibásodhat.
  

  Az elszívó ventilátor segítségével megelőzzük a magas páratartalom miatt fellépő penészesedést és dohosodást, az egészségünket és az épület állagát is megóvjuk, illetve az intelligens elektronikának köszönhetően a szellőztetés hatékony és kényelmes lesz.


  Bármilyen ventilátort vásárlunk, mindig vegyük figyelembe a csőcsatlakozás méretét, a rendelkezésre álló helyünket (mennyezeti vagy oldalfali), és a légáramlás mennyiségének szükségességét. Nagyon fontos az érintésvédelmi szempontokra is figyelnünk, hiszen nem minden ventilátort szerelhetünk fel akárhová.

Biztonságtechnikai szempontból, a rizikós területek zónákra vannak felosztva:

Zóna 0
Magába foglalja a fürdőkád, zuhanytálca belsejét – víz alatti részét.


Zóna 1
Magába foglalja a falakat, mennyezetet a kád és a zuhanykabin felett a zuhanyrózsa magasságáig, vagy minimum 225 cm talajtól számított magasságig. A ventilátoroknak legalább az IP X5 – ös védettségnek kell megfelelniük (fröcssenő víz ellen védett). Ezekre a helyekre megengedett a különböző elektromos berendezések telepítése.


Zóna 2
Magába foglalja az 1-es zóna körüli falakat a talajtól számított 3 m magasságig és 60 cm horizontális irányban. A ventilátoroknak legalább az IP X4 – es védettségnek kell megfelelniük, beleértve a mosdó feletti részt is. Ezekre a helyekre felszerelhetők a ventilátorok.


Zóna 3
Ebben a zónában megengedett a 230 V feszültségű, önkioldós biztonsági kapcsolóval ellátott konnektorok felszerelése. Minden esetben szükséges az áramvédő kapcsoló (FI relé) 30 mA-nél nem magasabb érzékenységű beiktatása. Ezekre a helyekre felszerelhetők az IP 20 –as védettségű ventilátorok.

  

  Érintésvédelmi szempontokból 230V-os készülék nem építhető be fürdőkád vagy zuhany fölé, csak a 2-es zónába, és minimálisan IPX4-es védettséggel kell rendelkeznie a ventilátornak, de ez a minimum. Az 1-es zónába a 12V-os ventilátorok használhatók, de a tápegységük csak a 2-es zónában lehet. Zuhanykabin vagy kád fölé csak speciális védelemmel ellátott ventilátorokat szabad szerelni!

  

  Az IP-védettség (International Protection Marking vagy Ingress Protection Code) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. A műszaki berendezések áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55 (dőlt betűvel). A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik. Kiegészítő betűk is lehetségesek.

Víz elleni védettség

0: Nincs védelem
1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
8: Víz alatt folyamatosan használható (egyedileg a gyártó által meghatározott értékek szerint, általában 1 és 3 méter közötti mélységben 30 percig)
9: Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

Egy pár szó még a páratartalomról….

  A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék. A túl nedves, magas páratartalmú levegő pedig kedvez az olyan beltéri allergének megjelenésének, mint a háziporatka és a penészgomba, melyek allergiás, asztmás tüneteket is kiválthatnak. Ennek egyik jele az elhúzódó köhögés is lehet. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, komfortérzetünk csökken, a légúti fertőzések kockázata. Mivel a téli időszakban, a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 90-95 százalékot, így különösen fontos, hogy megfelelő minőségű levegőt lélegezzünk be. Erre nyújtanak segítséget például a párátlanító, illetve párásító gépek, mikor épp mire van szükség. Ennek kiderítéséhez érdemes egy páratartalom érzékelőt vásárolnunk, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az otthonunk páratartalma alacsony, ideális vagy magas.

 

  Legjobb megoldást a hővisszanyerős szellőztető rendszerek nyújtanak, amik légtömör házban, nyílászárók kinyitása nélkül nyújtanak teljeskörű megoldást mind a légcserére, mind pedig a levegő jó minőségének a fenntartására.

Webáruház készítés
cetelem_hu